Od 13.12.2016 vstupuje v platnost povinné uvádění
výživových a energetických hodnot na obalech potravin dle Nařízení Evropského
parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011. Stanovení těchto hodnot mohou vycházet z výsledků
laboratorní analýzy nebo z výpočtu.
Do
programu VYRAEX byla zapracována možnost výpočtu a tisku výživových a
energetických hodnot výrobků. Výpočet se provádí podle metodiky EuroFIR
(evropské organizace pro informační zdroje o potravinách - http://www.nutridatabaze.cz/eurofir/)
a byl zpracován jako plně integrovaná součást programu, navazující na informace
o výrobcích, surovinách a normách výrobků zadaných v programu VYRAEX.
Jako metodický materiál pro zpracování problematiky
byly použity tyto dokumenty:
- Příručka
EuroFIR: Výpočet výživové hodnoty
potravin
- Příručka EuroFir:
Praktická ukázka výpočtu
Pro
dosažení správných výsledků použijte níže uvedený postup.
U
všech výrobků, které budou zahrnuty do výpočtu zadejte (v tabulce Výrobky
nebo Skladové položky) hmotnost hotového výrobku v gramech do položky Hmotnost
(g).
U
všech surovin / polotovarů, které používáte ve výrobcích, podléhajících
výpočtu, doplňte (v tabulce Skladové
položky) hmotnost v gramech za měrnou jednotku do položky Hmotnost (g).
Tato měrná jednotka musí korespondovat s jednotkou, ve které zadáváte surovinu
/ polotovar v normách. Jednoduché je to u surovin jako mouka, maso, sýry,
koření atd., které se nakupují na kg. U těchto surovin zadejte hmotnost 1000 g,
měrnou jednotku kg a v normách je
zadávejte na kg.
Dále
jsou suroviny jako např. olej, které můžete nakupovat a zadat do norem v
litrech nebo v kilogramech. Pokud používáte olej v kilogramech, je to stejné,
jako u výše uvedených surovin. Pokud ho používáte v litrech, musíte si zjistit
měrnou hustotu daného oleje a zadat u něj hmotnost odpovídající jednomu litru.
Slunečnicový
olej
Měrná
jednotka = kg
Hmotnost
= 1000 g
Slunečnicový
olej
-
má měrnou hustotu 917 kg / m3 (tuto informaci je potřeba získat od dodavatele).
Měrná
jednotka = l
Hmotnost
= 917 g
Polotovary,
které si sami vyrábíte pro další použití ve výrobě (v normách označeny jako Typ
= *, + nebo /) je možné používat jak v kusech, tak v kilogramech. Musí být ale
správně zadána hmotnost polotovaru vzhledem k měrné jednotce.
a)
Normu máte zadánu např. 10 kg korpusů a v normách výrobků uvádíte tento
polotovar také v kg.
V
tom případě zadáte:
Měrná
jednotka = kg
Hmotnost
= 1000 g
b)
Normu máte zadánu např. 100 ks korpusů a v normách výrobků uvádíte tento
polotovar v kusech. V tom případě zadáte:
Měrná
jednotka = ks
Hmotnost
= 25 g
V
první řadě musíte zkontrolovat a ověřit, zda zadané normy odpovídají skutečnému
dávkování ve výrobě. Pokud nebudete mít normy v souladu s výrobou, nemůžete očekávat, že
vypočtené výživové hodnoty výrobků budou v tolerovaných odchylkách při
porovnání s případnou laboratorní analýzou výrobku, provedenou kontrolním
orgánem. Správné zadání surovin a jejich množství v normách je tedy plně ve
vaší kompetenci.
V normách je potřeba upravit řádky se surovinami, které nejsou součástí tzv.
jedlého podílu výrobku tak, že do sloupce Odpad zadá stejná hodnota,
jako je uvedena ve sloupci Množství. Příkladem takové suroviny např.
mouka na posyp plechů.
Dále
se může vyskytnout surovina, která do jedlého podílu přechází pouze částečně,
což je např. olej při smažení koblih. V takovém případě je potřeba empiricky
zjistit, jaká část z uvedeného množství se "natáhne" do výrobku a do
sloupce Odpad zadat hodnotu ze sloupce Množství, poníženou o tuto
zjištěnou hodnotu.
V
neposlední řadě použijte tyto kontrolní mechanizmy programu VYRAEX k odhalení
"hrubých" chyb, obsažených v normách:
Formát = Kontrola norem
Vytiskne
výrobky / polotovary, na které není vytvořena norma nebo na ně existuje norma
bez rozpisu (tj. nejsou v ní zadány žádné suroviny).
2) Tabulky – Normy - vnořené menu Normy
– Kontrola norem na zacyklení
Zobrazí
tzv. zacyklení normy, ke kterému dojde v případě, že norma obsahuje v rozpisu
normy samu sebe a je označena jako vnořená (Typ = * nebo /).
K
tomu, aby proběhl výpočet výživové a energetické hodnoty výrobků je potřeba
(kromě výše uvedeného) mít zadány výživové údaje pro všechny suroviny, které
jsou použity v normách.
Tyto
údaje se zadávají na formuláři Tabulky – Skladové položky – záložka Kategorie
do položek:
-
Tuky
-
Nasycené mastné kyseliny
-
Sacharidy
-
Cukry
-
Bílkoviny
-
Sůl.
To jsou
živiny, které jsou uváděny povinně. Ve druhém sloupci jsou uvedeny další
živiny, které mohou být uváděny nepovinně nebo jen za určitých okolností (viz
legislativa).
Důležité
je tedy zadat zejména hodnoty pro živiny v prvním sloupci, které jsou uvedeny
tučným písmem. Uvádí se zde množství živiny, obsažené ve 100 g jedlého
podílu dané suroviny.
Tyto
údaje se pokuste získat od svých dodavatelů surovin. Měli by je znát,
neboť i na ně se vztahuje zákonná povinnost je uvádět na obalech nebo je sdělit
svým odběratelům. Dalším zdrojem těchto údajů může být databáze složení
potravin ČR (http://www.nutridatabaze.cz/),
která je spravována a aktualizována Centrem pro databázi složení potravin ČR –
společnou pracovní skupinou Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a
Výzkumného ústavu potravinářského Praha a jejíž budování podporuje Ministerstvo
zemědělství.
Jakmile
budete mít zadáno vše výše uvedené, můžete spustit výpočet výživové hodnoty
výrobků. Můžete ho samozřejmě spustit i před tím, než budete mít vše zadáno,
ale výpočet proběhne pouze částečně nebo vůbec. Pokud následně změníte
jakékoliv údaje, týkající se výpočtu (normu, hmotnosti atd.), je potřeba
výpočet spustit znovu proto, aby došlo k přepočítání údajů.
Výpočet
se spouští volbou Výroba – Výpočet obsahu živin. Je nutné zadat datum,
ke kterému se má výpočet provést. Podle zadaného data vstupují do výpočtu normy.
Je tak možné provést výpočet k aktuálnímu datu dle platných norem, ale také (v
případě potřeby) k datu staršímu. Pokud nechcete provést výpočet pro všechny
výrobky, můžete zadat filtr na číslo výrobku od – do. Výpočet se provede pro
všechny výrobky, které vyhovují zadanému filtru a mají normu platnou k zadanému
datu.
Může
nastat situace, kdy si u nějakého výrobku necháte zjistit obsah živin
laboratorní analýzou. Zadáte si je tedy přímo do příslušného výrobku a nebudete
chtít, aby se přepočetly při výpočtu, k čemuž by došlo v případě, že je na
výrobek zadána norma. V takovém případě zadejte (na formuláři Tabulky – Skladové
položky – záložka Kategorie) do položky Neprovádět výpočet živin
hodnotu 1. Program výrobek při výpočtu přeskočí a zachová zadané hodnoty.
Výpočet
neprovádí zaokrouhlení vypočtených hodnot obsahu živin dle legislativy, ani
výpočet energetické hodnot výrobků. K domu dochází až v dalším kroku, při tisku
vypočtených hodnot.
Nelze
proto vyexportovat do Excelu údaje z gridu formuláře Skladové položky a použít
je jako finální údaje pro tisk etiket apod.
Finální
a správně vypočtené hodnoty pro výrobky získáte vytištěním sestavy:
Tabulky
– Výrobky – Tisk výživových hodnot (TVHP)
Při
tisku se provádí zaokrouhlení vypočtených hodnot dle legislativy (viz Pokyny k nařízení (EU) č. 1169 /2011,
str. 73) a výpočet energetické hodnoty dle Nařízení
Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, příloha XIV.
Lze tisknout jednotlivé výrobky nebo skupiny
výrobků v různých variantách a formátech.